Villakuidusta voidaan erottaa kolme eri kerrosta:
-pintakerros (epidermis) joka uloimpana kerroksena suojaa karvaa. Tämän alla on karvojen tyypillisin tunnus, suomumaisten solujen muodostama kerros. Juuri suomut antavat villoille ja karvoille niiden erikoisominaisuuden, vanuvuuden. Suomujen muoto ja lukumäärä vaihtelee kuitulaadun mukaan.
-runkosolukerros Pitkänomaiset runkosolut eli sarveissolut määräävät muut villakuidun tärkeät ominaisuudet, kuten esim. lujuuden, venyvyyden ja pehmeyden.
-ydinsolut Vain paksuimmissa villakuiduissa ja karvoissa on ydinsoluja, jotka täyttävät ydinkanavan joko kokonaan tai osittain sen mukaan millainen karvan laatu on. Eri villalaatuja voidaan tunnistaa ydinkanavan suuruuden ja ulkonäön perusteella, esim. kaniinin- ja majavankarvoissa on erilaiset ydinsolut.

Lujuus
Villakuitujen lujuus on alhainen (9...15cN/tex) verrattuna muihin tekstiilikuituihin(puuvilla n. 50cN/tex). Märkänä villan lujuus on noin 10...20% alhaisempi kuin kuivana (puuvillalla lujuus on märkänä suurempi kuin kuivana).
Elastisuus
on villalla huomattavasti parempi kuin puuvillalla, elastisuus vaikuttaa edullisesti siliämiseen.
Hankauslujuus
Villalla ei ole kovin hyvä hankauslujuus verrattuna muihin tekstiilikuituihin ja tämän takia usein sekoitetaan villan joukkoon kuituja joilla ominaisuus on parempi (lisämäällä 15% polyesteriä saadaan hankauksenkesto kolminkertaiseksi)
Kosteuden vaikutus
Villa voi imeä erittäin paljon kosteutta (jopa 30-40% massastaan) tuntumatta märältä. Sitoessaan kosteutta se vapauttaa lämpöä, mistä johtuu osaksi villapukimien lämmittävä vaikutus. Villavaatteiden lämpimyys johtuu myös villan hyvästä lämmöneristyskyvystä.
Lämmön vaikutus
Korkeat lämpötilat vioittavat varsinkin kuivaa villaa, se näkyy esim. kellastumisena ja lujuuden, joustavuuden ja pehmeyden vähenemisenä. Tämän vuoksi villaa ei pidä kuivattaa yli 70 asteessa.
Vanuvuus
Villan erikoisominaisuus on vanuvuus, johon jokainen on varmasti törmännyt, usein tahtomattaan. Mekaaninen hankaus yhdistettynä lämpöön saa villakuidut sotkeutumaan toisiinsa. Villa voidaan myös käsitellä vanumattomaksi, tällöin se ei myöskään kutistu pesussa.
Emäkset ja hapot
Villa kestää huonosti alkaleja, eli emäksiä. Tästä syystä villatuotteet on pestävä erillisellä villapesuun tarkoitetulla pesuaineella, nykyiset pesutiivisteet ovat liian emäksisiä villalle. Happoja villa kestää suhteellisen hyvin. Näitä ominaisuuksia käytetään hyväksi mm. polttopainannassa.
Valon vaikutus
Auringonvalon pitkäaikainen vaikutus aiheuttaa kemiallisia vaikutuksia kuiduissa heikentäen niitä (joten ei vanhoja perintöryijyjä tuvan valoisimmalle seinälle...) Villatuotteita ei koskaan saa kuivattaa auringossa, koska se kellastuttaa niitä.

Markkula, Raija. 1996. Tekstiilitieto. WSOY, Porvoo.